Small logtype

Om oss:

Jag som, tillsammans med min familj, driver företaget heter Miriam Gustafsson. Företaget finns på gården där vi bor och som ägs av mina föräldrar, Storgården i Viby utanför Arboga. Vår vision och dröm är att kunna leva och producera småskaligt i större närhet till naturens eget kretslopp för att möjliggöra för nästa generation. Detta vill vi göra genom att ta tillvara på de resurser och tillgångar som finns på gården som tidigare endast tagits till vara för privat bruk. Vår odling är inte formellt KRAV-certifierad, men vi tänker så närproducerat och naturligt som möjligt. Vi använder gödsel från egna höns och hästar i byn och så långt det är möjligt vill vi även använda glas och papper istället för plast som förpackning.

Hur du handlar:

Du kan inte beställa via hemsidan utan om du vill handla av Storgårdens skafferi skicka då en beställning till oss på messenger, instagram eller telefonnummer 070 448 51 46 så återkommer vi om vilket utbud som finns samt bestämmer tidpunkt och plats för upphämtning. Du kan också skicka en beställning via någon av de REKO-grupper vi är med i och få produkterna levererade till det utvalda utlämningstillfället. Vi finns med regelbundet i Arboga, Köping och Örebro, men säljer också emellanåt i Eskilstuna.

Äggproduktion:

Våra höns får inte ekologiskt foder men äter, utöver värpfodret, vete från gården och restprodukter från krydd- och grönsaksodling som därmed kommer till nytta som hönsmat. Under sommaren när de går ute har de tillgång till och äter mycket grönt. Vi har två kullar värphöns i separata rum och hönsgårdar där de rör sig fritt in och ut hela dagarna så länge vädret och temperaturen lockar dem utomhus. Vintertid när de inte vill gå ut har de rymligt inomhus med värpreden, sittpinnar, sandbad, foder och vatten.

Kryddodling:

Kryddodling bedrivs i ett rum i det gamla stallet där vi med växtbelysning driver upp kryddor från frö till färdig krukplanta. Vi har än så länge ingen sticklingsförökning utan bara frösådd. Jorden som används blandas med hästgödsel och vi tillämpar underbevattning, med näringstillskott i form av gödselvatten från hönsen. Vi använder oss endast av biologiska bekämpningsmedel som t.ex nyttodjur. Kryddodlingen pausas under sommarsäsongen för att kunna rengöra och sanera rummet, då odlar vi istället en del kryddor på friland.

Växthusodling:

Vi har två mindre växthus där det odlas bland annat gurka och paprika och ett större växthus på 60㎡ där vi främst odlar tomater. När fröna grott skolas de isär och drivs upp i kryddrummet och vi använder oss då av hästgödsel. Sen sätts de ut i krukor i ett innerväxthus i det stora växthuset för att vid lagom temperatur till sist planteras i jorden. Vi grundgödslar då med höns- eller hästgödsel och täcker bäddarna med växtmaterial för att hejda ogräset. Organiskt material ger större mikroliv, mer näring och jorden behåller vattnet bättre. Som tillskottsnäring använder vi flytande gödselmedel. Vi tillför näring genom nässelvatten eller gödselvatten. Vi besprutar inte heller här med kemikalier.

Frilandsodling:

Vi odlar med handkraft och för att hålla ogräs borta täckodlar vi med växtbaserat täckmaterial och använder inga bekämpnigsmedel.

Förädling:

Vi kokar sylt, saft och marmelad i mindre satser med så lite tillsatser som möjligt och utöver syltsockret undviker vi konserveringsmedel. Vi använder oss då av gårdens frukt och bär som är helt obesprutade och utöver det bär som plockats i skog och mark.